Εγγραφή Μέλους
Αρχική Επικοινωνία
 
 
Εφημερίδα Εβδόμη ΝέαΚαβάλα Εκτύπωση άρθρου Αποστολή άρθρου σε email Σχολιασμός άρθρου
 
Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012
 
 
ΟΙ ΛΗΣΤΕΣ, ΞΕΡΟΥΝ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΛ.ΑΣ.:

Στη μάχη των ΜΡ5 με τα Καλάσνικοφ, νικητής είναι ο παράγοντας... «τύχη»!

Άψογη χαρακτηρίζει τη συμπεριφορά των συναδέλφων του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας

 

Το προχθεσινό περιστατικό της συμπλοκής αστυνομικών με ληστές στο επαρχιακό οδικό δίκτυο φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το θέμα εξοπλισμού και των μέσων που έχει στη διάθεσή της η αστυνομία, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της απέναντι σε μια καλπάζουσα εγκληματικότητα, που δεν γνωρίζει πλέον σύνορα επαρχίας και μεγάλων αστικών κέντρων.

«Πραγματικά άψογη» χαρακτηρίζει την συμπεριφορά που επέδειξαν οι συνάδελφοί του στο περιστατικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Καβάλας Νίκος Ίμβρος και φαίνεται ότι το γεγονός πως ενήργησαν κατά γράμμα των κανόνων βάσει των οποίων εκπαιδεύονται για τέτοιες περιπτώσεις, ήταν αυτό που έσωσε την κατάσταση μια και με τον οπλισμό και τα οχήματα που έχουν στη διάθεσή τους, μόνο ένας αστάθμητος παράγοντας και πάρα πολύ τύχη μπορούν να φέρουν αίσιο αποτέλεσμα.

«Εφάρμοσαν όσα διδάχτηκαν, κατά γράμμα όλους τους κανόνες εμπλοκής υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Διαφορετικά θα είχαμε θύματα», λέει αναγνωρίζοντας πως μέχρι τώρα υπήρχε μια «χαλαρότητα» στα επαρχιακά τμήματα υπό την έννοια ότι τέτοιου είδους εγκληματικότητα όλοι έλεγαν «δεν θα τύχει σε μας».

Πλέον όμως, «έχουν συνειδητοποιήσει ότι ο κίνδυνος είναι ίδιος παντού, συμμετέχουν στα προγράμματα εκπαίδευσης και ο Γενικός Γραμματέας της Ένωσής μας Λευτέρης Θεοτόκης που είναι ο εκπαιδευτής, ακριβώς όλα αυτά τους τονίζει, ανταποκρίνονται και βλέπουμε εκ του αποτελέσματος ότι όταν τα εφαρμόσουν δεν βρισκόμαστε σε δυσάρεστη θέση να μιλάμε για τραυματισμούς ή ακόμη χειρότερα, για θύματα. Πάντως η προχθεσινή κατάσταση ήταν όντως πολύ δύσκολη….», σημειώνει ο ίδιος.

Οι αστυνομικοί που ενεπλάκησαν σε ανταλλαγή πυρών με τους ληστές στο επαρχιακό δίκτυο του νομού φορούσαν αλεξίσφαιρα και είχαν μαζί τους από την αρχή τα υπηρεσιακά ΜΡ5 τα οποία όμως όπως επισημαίνει ο κ. Ίμβρος «δεν είναι πολεμικά όπλα σαν τα καλάσνικοφ. Είναι για άλλες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η αστυνομία. Για βολές ακινητοποίησης για παράδειγμα».

Την οπλική τους υπεροχή γνωρίζουν οι εγκληματικές ομάδες γι αυτό άλλωστε και βλέπουμε απανωτά περιστατικά το τελευταίο διάστημα όπου δεν διστάζουν ν’ ανοίξουν πυρ εναντίον των δυνάμεων που τους καταδιώκουν.

Υπερέχουν και στα… κυβικά!

Υπεροχή όμως έχουν και όσον αφορά στα οχήματα που επιλέγονται ως μέσα διαφυγής. Εν προκειμένω ένα τζιπ μεγάλου κυβισμού. Στο ερώτημα της «Ε» προς τον κ. Ίμβρο για το αν δεν είχε σημειωθεί ανταλλαγή πυροβολισμών και η καταδίωξη συνεχιζόταν, ποια τύχη μπορούσαν να έχουν οι συνάδελφοί του με το συγκεκριμένο περιπολικό, λέει χαρακτηριστικά: «σε συνθήκες καταδίωξης μόνο ένας αστάθμητος παράγοντας και πολύ τύχη θα μπορούσε να βοηθήσει. Μιλάμε για ένα τζιπ πολλών κυβικών, απέναντι σε περιπολικά που το λιγότερο έχουν 200 χιλιάδες χιλιόμετρα…».

Ο ίδιος κρίνει ότι το επίπεδο συντήρησης των οχημάτων της Α.Δ. Καβάλας σε σχέση με άλλους όμορους νομούς είναι «σε ικανοποιητικό επίπεδο» ωστόσο, «ένα όχημα με αυτά τα χιλιόμετρα όσο καλά συντηρημένο και να είναι, δεν είναι καινούργιο για να μπορεί να ανταπεξέλθει σε δύσκολες συνθήκες. Παύουν να είναι λειτουργικά από μόνα τους.

Εμείς έχουμε παροπλίσει πολλά από μόνοι μας, με την έννοια ότι συγκεκριμένα οχήματα χρησιμοποιούνται για διαδικασίες όπως όταν πρόκειται για επιδόσεις εγγράφων ή κάποια μεταγωγή στο δικαστήριο και όχι για περιπολίες που μπορεί να καταλήξουν σε καταδίωξη με καταπονημένα οχήματα. Περιμένουμε από το ΕΣΠΑ που μας υποσχέθηκαν μια σειρά οχημάτων και για την Τροχαία και για άλλες υπηρεσίες όπως τζιπ για τα επαρχιακά τμήματα». Έως τότε, εύχονται η τύχη να συνεχίσει να είναι με το μέρος τους σε καταστάσεις όπως η προχθεσινή…

Πλέον εκτιμάται πως οδός διαφυγής τους ήταν οι ορεινές περιοχές του δήμου Νέστου

«Προσπαθούμε ακόμη να συλλέξουμε στοιχεία ικανά να μας οδηγήσουν στην εξιχνίαση της υπόθεσης. Είναι σε δύσκολο δρόμο οι έρευνες μας. Δεν έχουμε βρει ούτε το αυτοκίνητο που χρησιμοποίησαν καίτοι είναι και αυτό προϊόν ληστείας, από τις δώδεκα και μισή τα ξημερώματα της Κυριακής από την περιοχή της Ασπροβάλτας».

Αυτό δήλωσε χθες στο Studio 7 ο Αστυνομικός Διευθυντής Αντώνης Μαλλελίδης ερωτηθείς σχετικά με την πορεία των ερευνών γύρω από τη ληστεία της Κεραμωτής.

Ακόμη και το όχημα που χρησιμοποίησαν δεν ήταν απλά προϊόν κλοπής αλλά ληστείας αφού «δύο άτομα με όπλα επιτέθηκαν σε ένα ζευγάρι κατοίκους Θεσσαλονίκης που επέστρεφαν στην εξοχική τους κατοικία στην Ασπροβάλτα. Τους απέσπασαν το όχημα, ένα τσαντάκι με 500 ευρώ, το δίπλωμα οδήγησης, ένα κινητό και κάρτες ανάληψης μετρητών».

Επισημαίνει ότι εξακολουθεί να είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο στη ληστεία της Κεραμωτής να υπήρχαν και άλλα άτομα πέραν των δύο που καταγράφηκαν από τις μαρτυρίες αφού από το Ροδολίβος, έφυγαν τρεις με το τζιπ κι ένας πεζός, ο οποίος πιθανόν αργότερα να επιβιβάστηκε στο ίδιο όχημα ή να τους ακολούθησε με άλλο το οποίο ενδεχομένως να ήταν και αυτό με το οποίο διέφυγαν αφού εγκατέλειψαν (όπως εκτιμάται) το κλεμμένο όχημα. «Σίγουρα όμως είναι οι ίδιοι», υπογραμμίζει.

Ικανοποίηση από την αντίδραση των αστυνομικών

Ο Αστυνομικός Διευθυντής δηλώνει ικανοποιημένος από τον τρόπο αντίδρασης των αστυνομικών του Τμήματος Χρυσούπολης: «αντιλήφθηκαν έγκαιρα την κίνηση ότι οι δράστες βγήκαν από το αυτοκίνητο κι έστρεψαν τα όπλα απέναντί τους, κατάφεραν να κινηθούν αμέσως από τη θέση του οδηγού και του συνοδηγού προς την πίσω πλευρά του περιπολικού για να το έχουν ως ασπίδα -πέρα από τα αλεξίσφαιρα που φορούσαν- και να ανταποδώσουν τα πυρά».

Δεν παραλείπει να επισημάνει και ο ίδιος τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες υπό τις οποίες ενήργησαν αφού θα μπορούσαν να βρεθούν εν μέσω πυρών αν κάποιος συνεργός ακολουθούσε ή οι σφαίρες να τραυματίσουν κάποιον πολίτη στη συμπλοκή αυτή που διήρκησε ίσως και λιγότερο από ένα λεπτό.

Εικοσιτέσσερις ώρες μετά το περιστατικό κι ενώ όλο το σκηνικό έχει εξεταστεί πολλές φορές, πλέον η αστυνομία εκτιμά ότι από τη στιγμή που χάθηκαν στη διασταύρωση του αεροδρομίου, το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν κινήθηκαν προς Καβάλα: «αποκλείεται να πήραν το δρόμο προς Καβάλα γιατί είχαμε πολλές δυνάμεις εκεί ενώ δεν υπήρχαν και πολλοί δρόμοι για να διαφύγουν. Εκτιμάται πως κινήθηκαν προς τα ορεινά του δήμου Νέστου από όπου πέρασαν ή στο νομό Ξάνθης ή στο νομό Δράμας», αναφέρει ο κ. Μαλλελίδης.

Για το λόγο αυτό ήδη από τις πρώτες ώρες στις έρευνες συμμετέχουν και δυνάμεις από τις όμορες Αστυνομικές Διευθύνσεις Ξάνθης, Δράμας και Σερρών.

Τα σενάρια που καταγράφηκαν πριν ένα χρόνο, επανέρχονται για προβληματισμό…

Η προχθεσινή ληστεία στην Κεραμωτή με τους ίδιους δράστες να έχουν αποπειραθεί να ληστέψουν άλλη τράπεζα στο Ροδολίβος μια ώρα πριν, απασχόλησε εκτός από τον τοπικό Τύπο και πανελλαδικής κυκλοφορίας Μέσα Ενημέρωσης.

Η επιλογή αυτή έγινε γιατί ταύτισαν τη συμμορία και την τακτική της με αυτές του διαβόητου επικηρυγμένου Βασίλη Παλαιοκώστα. «Η σκληρότητα των δραστών θυμίζει αυτήν την τακτική που είδαμε κατά το παρελθόν από αυτήν την πλευρά» ήταν η απάντηση του Αστυνομικού Διευθυντή Αντώνη Μαλλελίδη σε σχετικό ερώτημα που του τέθηκε χθες από το Studio 7.

Στα εν λόγω δημοσιεύματα δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση και πώς να υπάρχει άλλωστε όταν η προανάκριση μόλις έχει ξεκινήσει. Ωστόσο ομοιότητες υπάρχουν και δεν είναι καινούργιο εφεύρημα…

Ήδη από τις 14 Μαρτίου 2011, σχεδόν ενάμιση μήνα μετά την δεύτερη -τότε- θεαματικότερη ληστεία των τελευταίων ετών στην Καβάλα και, συγκεκριμένα στη Μουσθένη, η «Ε» με σχετικό της δημοσίευμα έθετε τον προβληματισμό αυτό, ότι δηλαδή εκείνες οι δύο ληστείες στις οποίες πλέον έρχεται να προστεθεί και μια τρίτη -η προχθεσινή της Κεραμωτής- μοιάζουν να έχουν «κοινό παρονομαστή» και εύρος δράσης της συμμορίας σε όλη τη βόρεια Ελλάδα.

Όπως σημειώσαμε και χθες η μέθοδος, η αποφασιστικότητα, η ανεκτικότητα όσον αφορά στο χρόνο παραμονής μέχρι να ανοίξουν τα χρηματοκιβώτια που έχουν χρονοκαθυστέρηση, ο βαρύς οπλισμός, τα μεγάλα χρηματικά ποσά που αποκομίζουν ως «λεία» και η χωρίς δεύτερη σκέψη αντίδρασή τους ν’ ανοίξουν πυρ όταν ο κλοιός στενέψει γύρω τους, χαρακτηρίζουν τους συγκεκριμένους δράστες που κατ’ άλλες εκτιμήσεις δεν είναι πάντα οι ίδιοι αλλά, εναλλάσσονται μεταξύ τους, έχοντας όμως κοινό ιθύνοντα νου…

Αναμφίβολα και η προχθεσινή περίπτωση έχει μπει στο μικροσκόπιο των σημαντικών υποθέσεων που καλείται να διαλευκάνει η αστυνομία σε επίπεδο που ξεφεύγει από τα όρια των υπηρεσιών της Καβάλας.

Ας μην ξεχνάμε ότι πέρα από μια σειρά ληστειών με πολλές χαρακτηριστικές ομοιότητες με αυτές που σημειώθηκαν στο νομό μας και έχει εκτιμηθεί ότι μπορούν να αποδοθούν σε συμμορίες του Βασίλη Παλαιοκώστα (χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχει και φυσική του παρουσία στους τόπους τέλεσης των ληστειών) έχουν γραφτεί και πολλά «σενάρια» σχετικά με «ταμεία ένοπλων οργανώσεων» γι αυτό απασχόλησαν και απασχολούν πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ.

Εν κατακλείδι κι επειδή είναι εξαιρετικά νωρίς να καταλήξουμε σε οποιοδήποτε συμπέρασμα πριν οι απολύτως αρμόδιοι ολοκληρώσουν τις έρευνες, δεν παύει να ισχύει και το αισιόδοξο σενάριο, ότι δηλαδή τέτοιες ενέργειες απλά είναι μια «αντιγραφή» προηγούμενων συμβάντων από νεοσύστατες συμμορίες.

Ας μην προξενεί ερωτήματα η χρήση των καλάσνικοφ. Πλέον, είναι πολύ εύκολο να βρεθούν στην «εγκληματική αγορά» σε σχέση με τα όσα συνέβαιναν πριν χρόνια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σχεδόν καθημερινά σε συλλήψεις υπάρχουν και κατασχέσεις συγκεκριμένων πολεμικών όπλων, τα οποία σαφώς προσδίδουν «ισχύ πυρός» αλλά, και εντυπωσιασμού…

Βασιλική ΛΙΟΤΑΚΗ
liotaki@evdomi.gr

Σχολιασμός άρθρου

Διαφημίσεις

*Η evdomi.gr δεν ευθύνεται για το περιεχόμενο των διαφημιζόμενων ιστοσελίδων

Copyright Εφημερίδα Εβδόμη